Hull, Leeds, Manchester, Liverpool en Newcastle (Gateshead) zijn vijf zeer dynamische, postindustriële steden in het noorden van Engeland die groot zijn geworden door traditionele industrie. Vandaag de dag zijn de steden kenmerkend voor hun gedurfde culturele wederopbouw. Nergens anders in Engeland is er een concentratie van iconische steden die zo’n dynamische transformatie hebben ondergaan. Door middel van kunst, muziek, literatuur, theater, dans, architectuur, cafés, restaurants, nachtleven, festivals en evenementen bieden deze steden een bijzondere ervaring in een opgebloeide omgeving.
Elke stad is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid, maar samen als een groep steden bieden ze een aantrekkelijk aanbod aan reizen die niet alleen rijk zijn aan cultuur, maar ook gemakkelijk te bereiken zijn. Alle steden zijn eenvoudig te bewandelen en bieden een ruim aanbod aan accommodaties, kleine boetieks, bekende winkelketens, goede restaurants en gezellige bars. Bekijk de transformatie van deze steden zelf en geniet van cultuur, erfgoed, geschiedenis en de vernieuwing van deze Noord-Engelse steden!
Met het ‘North of England City Experience’ treinticket kun je met de Transpennine Express frequent reizen tussen al deze steden. Reis in je eigen tempo naar het hart van iedere stad met een handig treinticket waarbij je 4 dagen tussen de steden Newcastle, Hull, Leeds, Manchester en Liverpool kunt reizen gedurende een periode van 8 dagen. Met een vaste prijs van £99 is dit ticket voordeliger dan allemaal losse treinkaartjes.
Newcastle en Gateshead zijn zustersteden in het noordoosten van Engeland, gelegen aan de oevers van de rivier de Tyne. Het is de voormalige thuisbasis van de scheepsindustrie en mijnbouwen, en tegenwoordig ook een echte studenten- en universiteitsstad. De metropool heeft ruim 800.000 inwoners waarvan zo’n 30.000 studenten. Het industriële verleden creëert het imago een kille stad te zijn maar niets is minder waar. Er hangt een levendige sfeer in deze hippe en leuke stad en overal vind je eetkraampjes, winkels en straatartiesten. Twee van de meest bekende gebouwen staan aan de weerskanten van de rivier. Het ultra moderne Saga is een concert- en evenementengebouw en muziekcentrum in één waar je van allerlei muziek genres kunt genieten zowel nationaal als internationaal. Aan de andere kant staat het industriële BALTIC wat de thuisbasis is van hedendaagse kunst in de breedste zin van het woord. Ook leuk om te doen is een bezoekje aan het gratis Great North Museum met verschillende exposities over de Hadrian Wall, kristallen en zelfs een levensgroot T-rex skelet. Of het volgen van de ‘Victoria Tunnel Tour’ en wandel over de 19e-eeuwse ondergrondse spoorlijn die Town Moor met de rivier verbind. De tunnel is gebouwd om kolen van de mijn naar de schepen in de rivier te brengen om vervolgens te worden geëxporteerd. Of geniet van een avondvoorstelling met beeldende kunst en lokale ‘Geordie’ cultuur in de uit 1937 daterende ‘Tyneside Cinema’.
Grainger Town
Een leuke twist in je bezoek aan Newcastle is Grainger Town, een historisch gedeelte van de stad waar enkele van de prachtigste gebouwen te vinden zijn. De wijk doet meer denken aan een romantische Europese stad zoals bijvoorbeeld Parijs dan een typisch Engelse stad. De wijk is vernoemd naar Richard Grainger, een aannemer en ontwikkelaar die tussen 1824 en 1841 een flink gedeelte van de wijk heeft gevormd in de typische ‘Tyneside Classical’ architectuur. Zeker een wandeling waard langs Grey Street, The Central Exchange en Grainger Market. De Grainger Market was de grootste overdekte markt van Europa en bestond vroeger uit een oostelijk deel met vooral slagers en andere vleeswinkeliers en een westelijk deel met vooral groenten en fruit. Hedendaags een uiteenlopende selectie van winkels inclusief de kleinste Marks & Spencers van Engeland, de inrichting van de winkel brengt je gewoon terug in de tijd.
St. James' Park
Dat voetbal diep in de Engelse maatschappij zit, is wel algemeen bekend. Bijna iedere inwoner van Engeland heeft wel zijn of haar favoriete voetbalclub, meestal afhankelijk van waar men woont of wat ze van huis uit hebben mee gekregen. Een bezoek aan Newcastle betekent ook vaak een bezoekje aan St. James’ Park, het stadion van Newcastle United met ruim 52.000 zitplaatsen. Er wordt hier al gevoetbald sinds 1880 voordat East End en West End werden samengevoegd. Het gebouw is al meerdere keren verbouwd en uitgebouwd om steeds meer zitplaatsen en skyboxen te kunnen bieden evenals aan de steeds strengere veiligheidseisen te voldoen. Het stadion huisvest ook veel rugby wedstrijden en andere evenementen zoals bijvoorbeeld concerten en soms zelf voor filmopnames. Boek een rondleiding door St. James’ Park en je krijgt een kijkje achter de schermen.
Hull, officieel Kingston upon Hull, heeft genoeg om verliefd op te worden; middeleeuwse straatjes, een glorieuze architectuur, een rijke cultuur, een vernieuwend stadscentrum en een jachthaven die niet zou misstaan in het Middellandse Zee gebied. De stad was niet voor niets ‘City of Culture’ in het jaar 2017. De oude stad staat bovenaan ieders wensenlijstje voor een bezoek aan Hull. De gebouwen zijn een prachtig bewaard testament uit de maritieme hoogtijdagen van de stad. De geplaveide straatjes hebben deel uitgemaakt van enkele van de meest gewichtige historische gebeurtenissen van het land, van samenzweringen tegen het koningshuis tot ‘The Blitz’ tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oude stad heeft dit alles overleefd en is nu het gebied waar je gratis musea, galerieën en een aquarium van wereldklasse kunt bezoeken.
Hull was in de middeleeuwen een belangrijke vissers- en havenstad en heeft dan ook een rijk verleden. In het historische centrum is nog veel bewaard gebleven. Vooral het Museumkwartier is met zijn traditionele pubs en klinkerstraatjes erg mooi. De oudste straat van Hull is High Street. Hier woonden vroeger de kooplieden en rondom High Street zijn de karakteristieke smalle straatjes met de pakhuizen te vinden. Deze stijlvolle gebouwen zijn gebouwd in de welbekende ‘Georgian’ en ‘Edwardian’ architectuur en zijn nu erg populaire bezoekadressen voor het winkelen en horeca. Het historische centrum van Hull is redelijk compact en daardoor goed lopend te verkennen. Ondanks dat Hull ruim 260.000 inwoners telt, is het opvallend comfortabel verblijven en verplaatsen in het centrum.
Hull Minster
Deze parochiekerk is op basis van vloeroppervlakte de grootste van Engeland. Tot 2017 heette deze Anglicaanse Minster eerst de Holy Trinity Church maar sinds 2017 dus Hull Minster. De kerk dateert uit ongeveer 1300 en bevat onder andere één van de mooiste middeleeuwse metselwerken van het land. De bouw van dit prachtige gebouw duurde meer dan 120 jaar en ondanks dat het geen kathedraal is, is het een imposant gebouw met een net zo indrukwekkende inrichting en decoratieve stukken. Wonderbaarlijk genoeg is het gebouw niet al te veel beschadigd door de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog en was de materiele schade vooral beperkt tot enkele gesneuvelde ramen. De parochiekerk is open om te bezoeken en er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd zoals theater, livemuziek en ale- en ciderfestivals. Dit vooral om inkomsten te genereren voor het onderhoud van de kerk.
The Deep Aquarium
Dit diepzee aquarium is van grote afstand al te herkennen vanwege de bijzondere bouw. In maart 2002 werd dit gebouw geopend, ontworpen door Sir Terry Farrel en gebouwd als deel van het UK National Lottery’s Millenium Commission Project. Het is gebouwd op de plek waar vroeger Hull Castle en een scheepswerf stond. The Deep is niet alleen interessant voor bezoekers, ook voor biologen die onderzoek doen naar het zeemilieu kunnen hier hun hart ophalen. Het aquarium is gevuld met 2.500.000 liter water en 87 ton zout!
Het diepzee aquarium huisvest ruim 300 soorten dieren waaronder bijna 3.500 vissen. De tour begint bij een periode waar zeeleven nog niet mogelijk was door een te zure oceaan ruim 3.500 miljoen jaar geleden. Na dit tijdperk komen we in de tour aan een meer levendige periode met het ontstaan van meercellige levensvormen, de zee-reptielen, zeepaardjes, krabben, zeesterren, garnalen en de schildpad. In ‘The Lagoon of Light’ vindt je de kleurrijke tropische vissen en koralen; denk aan de pijlstaartrog, epaulethaai, doktervis en andere bont gekleurde vissen.
Bij de ‘Endless Ocean’ zie je onder andere de gevlekte reuzentandbaars, zebrahaai, witpuntrifhaai en langkamzaagvis. Er is een afdeling ‘Slime’ waar je meer leert over de slijmerige wezens van deze wereld zoals de driebanden anemoonvis en de blauwe pijlgifkikker. In de ‘Amazon Flooded Forest’ zien we de tijger spatelmeerval, zwarte pacu en de donkere paddenkopschildpad. Op naar de ‘Cool Seas’ voor de zeewolf en gevlekte lipvis en ontmoet je de ezelspinguin op de ‘Kingdom of Ice’.
Leeds ligt op een uurtje treinen ten westen van Hull en ligt aan de rivier de Aire en er wonen bijna een half miljoen mensen. De stad was vroeger een groot handelscentrum voor de productie van wol, dit heeft ervoor gezorgd dat Leeds vandaag de dag een geroemde winkelstad is. Het onlangs geopende Victoria Quarter is een winkelarcade met boetieks en bekende winkelketens. Kirkgate Market is de grootste overdekte markt van Europa en staat bekend om zijn internationale street food. Het monumentale Leeds Corn Exchange huisvest onder het koepelvormige dak diverse lokale zelfstandige winkeliers, eetgelegenheden en vintage markten. The Tetley is een museum in een voormalige brouwerij waar je hedendaagse kunst kunt bekijken. Wees maar niet bang dat je alleen op pad kan voor architectuur, musea en eten want Leeds heeft ook een erg spannend uitgaansleven! Ontdek in heel de stad Rooftop barretjes en clubs waar het ’s avonds genieten is met live muziek en cocktails.
Kirkstall Abbey
Naast de rivier de Aire tref je in Kirkstall één van de meest indrukwekkende bouwwerken van en rondom Leeds. Deels opgeslokt door de natuur en ondertussen niet alleen gratis te bezoeken maar ook met een herbestemming voor vele activiteiten zoals kerstmarkten, Halloween vertoningen, evenementen en zelfs als openluchtbioscoop. Dit gigantische klooster werd in de 12e eeuw gebouwd en was het thuis voor de Cisterciënzermonniken welke hier in zeer sobere omstandigheden leefden. In de 16e eeuw werd het gigantische klooster gedeeltelijk verwoest door het bewind van Henry VIII. Uiteindelijk is het klooster in 1889 teruggegeven aan de stad Leeds, de stad heeft het na talloze restauraties in 1895 heropend voor het publiek.
De huidige ruïnes en het omliggende terrein liggen op slechts 20 bus minuten vanaf de stad en is een aanrader om te bezoeken. Binnen de meest complete abdij van Engeland vindt je bordjes met informatie over het leven in het klooster en over de indeling van het gebouw. Bijzonder om je in te kunnen leven hoe het leven hier vroeger moet zijn geweest. Daarnaast is het ook leuk vertoeven rondom het klooster voor bijvoorbeeld een wandeling of picknick of kun je een van de evenementen bezoeken die er georganiseerd worden.
Op 50 treinminuten ten westen van Leeds ligt Manchester, de geboorteplaats van de industriële revolutie. In het ‘People’s History Museum’, gehuisvest in een Edwardiaans pomphuis, kom je meer te weten over de arbeidersklasse die van Manchester ’s werelds eerste industriële stad maakte. Voor een avondje theater kun je terecht in het Royal Exchange, een plek waar vroeger katoen werd verhandeld of ontdek een rijk erfgoed aan innovatie en uitvindingen in het Science and Industry Museum. Dit museum staat op de plek waar één van de eerste passagierstreinen ter wereld is gebouwd. Manchester is tevens ‘UNESCO City of Literature’ met imposante bibliotheken, waaronder het middeleeuwse Chetham’s en de gotische John Rylands Library. Breng ook zeker een bezoek aan de herontwikkelde waterkant ‘The Quays’ met The Lowry, Imperial War Museum North en MediaCity UK. Duik het lokale leven in op de beroemde pleinen van de stad met de talloze restaurants, pubs en bars en ontmoet de ‘Mancunians’ zoals de inwoners ook wel eens genoemd worden maar pas op voor discussies over welke club beter is, United of City.
Manchester United & Manchester City
Heb je geluk of gewoon goed gepland, dan ben je misschien in het bezit van een kaartje voor een wedstrijd. De stad telt twee clubs namelijk Manchester United en Manchester City. Bij beide clubs kun je een rondleiding krijgen door het stadion om een kijkje te nemen in de catacomben, kleedkamers en op de grasmat onder begeleiding van een ervaren gids. Deze kan al je vragen beantwoorden en misschien wel een foto van je maken. Manchester United heeft ook een gelijknamig museum wat je kunt bezoeken. Het museum vertelt het verhaal van 130 jaar voetbalgeschiedenis met onder andere een interactieve kids zone, talloze shirts, de World Cup finale 1966 bal en de ‘Hall of Fame’. Daarnaast is er nog het National Football Museum, in het Urbis gebouw in het centrum, ’s werelds grootste voetbalmuseum dat gericht is op de totale geschiedenis van het Engelse voetbal. Het zes verdieping tellende gebouw vertelt op iedere verdieping een ander verhaal over het (Engelse) voetbal.
Elizabeth Gaskell's House
Een van de meest geliefde schrijfsters uit de Victoriaanse periode is Elizabeth Gaskell, welke vooral realistische romans schreef over de toen eigentijdse sociale problemen. Haar biografie over Charlotte Brönte is een van de beste Engelse biografieën ooit en haar bekendste roman North and South gaat over het contrast tussen het zwaar geïndustrialiseerde Noorden van Engeland en het agrarische Zuiden en alle problemen die daar tussen ontstaan. Het voormalige woonhuis van Elizabeth Gaskell in Manchester is tegenwoordig ingericht als museum met delen van haar werken en geeft je een inkijk in het leven in Manchester in het Victoriaanse tijdperk. Prachtige gerenoveerde kamers, uitstekend verzorgde tuinen, gezellige tearoom en de typische meubels en voorwerpen laten je zien hoe het was en hoe deze geliefde schrijfster destijds leefde.
Liverpool ligt op 30 treinminuten ten westen van Manchester aan de noordwestkust van Engeland. De stad was ’s werelds belangrijkste handelshaven en de stad barst dan ook van de maritieme geschiedenis. Liverpool staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is tevens UNESCO City of Music en heeft een levendig centrum voor beeldende kunst. Deze stad deinst niet terug voor risicovolle en aangrijpende creativiteit. In 2018 vierde Liverpool zijn 10-jarig jubileum sinds het in 2008 ‘European Capital of Culture’ is geweest. Een aantal gebouwen in de stad, die vroeger van groot belang waren, worden vandaag de dag nog steeds gebruikt. Zo vindt je in het voormalige rum- en tabaksmagazijn nu het Titanic Hotel & Spa en zit het Tate Liverpool in een voormalig dokhuis. Op de plek van de Baltic Market stond vroeger een brouwerij en in de wijk ‘Rope Walks’, waar vroeger touw werd geproduceerd, kun je nu tot in de vroege uurtjes cocktails drinken. Bezoek de iconische klokkentoren ‘Royal Liver Building’, thuisbasis van de beroemde Liver Birds ‘Bella en Bertie’ of geniet samen met fans van over de hele wereld van een wedstrijd van de voetbalclubs Liverpool en Everton en krijg een rondleiding door het voetbalstadion.
The Beatles Story & The Beatles Walk
In Liverpool ontkom je niet aan de geschiedenis van The Beatles want dit is de stad waar de heren Ringo Starr, Paul McCartney, John Lennon en George Harrisson vandaan kwamen. Zo is er in Royal Albert Dock een museum ‘The Beatles Story’ waar je door middel van een interactieve rondleiding langs de gehele geschiedenis van deze populaire band gaat. Beeldfragmenten, memorabilia en natuurlijk veel muziek van het ontstaan van de band, de successen, zowel hoogtepunten als tegenslagen en het stoppen van de band. Als alternatief of bonus kun je ook nog The Beatles Walk doen, deze begint bij het standbeeld van The Beatles op Pier Head en loopt langs de huizen waar ze zijn opgegroeid, langs kunst die met The Beatles te maken heeft en eindigt bij The Cavern Club. Bij The Cavern Club begon het allemaal voor de band en is nog steeds veel live muziek te vinden, vooral van The Beatles coverbands.
The British Music Experience
In het Cunard Building aan het waterfront in Liverpool vind je het British Music Experience, een museum vol over de rijke Britse muziekgeschiedenis van 1944 tot het heden. Met meer dan 600 objecten en 100 uur aan digitale content gegarandeerd enkele uren vermaak voor jong en oud. Het leuke van dit museum is dat het niet alleen is opgebouwd in tijdsperiodes zoals bijvoorbeeld jaren of decennia maar ook in gebeurtenissen. In iedere galerij is er een interactieve tijdslijn die je met voorwerpen zoals kostuums en instrumenten, media berichten, memorabilia en visuele aspecten door die periode begeleidt. Enkele voorbeelden van galerijen zijn Showcases and Timelines, Hey DJ where it’s at en Anatomy of a Pop star.
Dat je er unieke voorwerpen kunt aantreffen is een feit, denk aan enkele van de meest extravagante brillen van Elton John, outfits van de Spice Girls, een kostuum van David Bowie of wat dacht je van Noel Gallagher’s gitaar. Of de gitaren van Keith Richards, Bill Wyman, Pete Townsend en Brian May! Amy Winehouse’s jurk en een Woodstock outfit van Roger Daltrey. Daarnaast heb je in de Interactive Instrument Studio de mogelijkheid om allerlei muziekinstrumenten te bespelen, neem je zangtalent op in een stemhokje of voel je een dj of producer en leer een muziekstuk te mixen.